През септември медиаторите се срещнаха за пореден път в гр.Поморие за да обсъдят интересни и важни теми за медиацията в България през последните  години.

По традиция Професионална асоциация на медиаторите в България /ПАМБ/ организира и проведе в периода 2016-2019г. международни школи по медиация в гр.Поморие с участието на изтъкнати преподаватели по преговори и медиация от САЩ, Германия, Латвия, Гърция, Украйна и България.  След 2016г. медиаторите очакваха с нетърпение обявяването на нови дати за летните школи. Последваха няколко пандемични и пост-пандемични години, през които решихме да променим формата на традиционните ни събирания край морето.

Тази година ПАМБ съвместно с Националната асоциация на медиаторите /НАМ/ организира семинар под надслов  ”Медиация край морето”. Срещата, както обикновено се проведе в гр.Поморие на 7-9 септември 2023г.  Благодарни сме на община Поморие, която както винаги помогна и предостави за провеждане на мероприятието прекрасната зала на Градската художествена галерия.  Поздравяваме и чудесния екип на галерията, която добави нотка топлота и творчество в медиаторската среща. Сред чудесните платна на изтъкнати творци, медиаторите чуха интересни теми и дискусии по актуални въпроси на медиацията.

През първия ден специални гости на събитието бяха съдиите – Николай Гунчев /ВАС/, Деница Вълкова /ВКС/ и Владимир Вълков /СГС/, които коментираха новите изменения в Закона за медиация и ГПК относно задължителното препращане към медиация в съдебните центрове. Участниците активно се включиха в дискусиите и споделяха опит и наблюдения от проведени медиации. Същият ден семинарът продължи с презентация на д-р Даниела Коларова свързана с проекта на НАМ за включване на медиацията за решаване на спорове, свързани с етажната собственост. През втория ден интересни лекции представиха Васил Енджов – за изкуствения интелект: общоизвестното днес, етичните и правните предизвикателства пред развитието на изкуствения интелект в бъдеще, както и Милена Гунчева – за техники на медиатора за овладяване на собствените емоции, творческо писане и промяната на нагласите. През третия ден Рубина Минкова изнесе лекция за наративната медиация, а Елиза Николова –  за допълнителни медиаторски техники.

Извън официалната програма на семинара, участниците имаха възможност да посетят важни исторически и културни обекти на Поморие, а през вечерите се събирахме на чаша вино и приятни разговори за медиацията и други интересни теми. Тази година участниците бяха от цялата страна – София, Ловеч, Търговище, Варна, Бургас, Поморие, Ст.Загора и др. Остана време и за малко плаж, а снимките ще покажат настроението и заряда на медиаторите през тези дни.

Надяваме се, догодина да се съберем отново заедно и да обсъдим – практическото приложение на последните законови изменения, които ще трябва да влязат в сила от 1.07.2024г.

До нови срещи през 2024г.

  • image
  • image
  • image
  • image

Новини

Лятна школа - Медиация край морето 2024 Лятна школа - Медиация край морето 2024 Актуални въпроси на съдебната и извънсъдебната медиация гр. ПомориеДати за провеждане: 7-9 септември 2024г.Програма...
Медиация край морето Медиация край морето През септември медиаторите се срещнаха за пореден път в гр.Поморие за да обсъдят интересни и важни теми за ме...
Интервю с Тереза Фрисби Интервю с Тереза Фрисби Тереза Ф. Фрисби е директор на програмата за разрешаване на спорове на Loyola University Chicago School of Law, Чикаго, САЩ. Тя п...